Labradorerna Sabina & Freddie

Tuesday, August 22, 2006

Spontan viltträning!

Igår hade några i träningsgänget bestämt att träna med vilt. Men regnet vräkte ner och till slut hade dom skjutit upp träningen till kl 6 och då kom jag på att jag kunde vara med. Jag var lite sugen att testa Sabina på vilt för det var ett bra tag sedan. Så jag stressade hem (misstag nr 1), bytte snabbt jobbkläder mot träningskläder och tog med mig Sabina i bilen. Hon var så klart överlycklig över att få vara den som fick följa med efter att få vara hemma en hel vecka. Vi var på plats 5 min sent så det var bara att ta ut Sabina ur bilen och gå iväg (misstag nr 2). Sabina ville inte alls gå fot utan stressade och streta som en galning vilket vid eftertanke var ganska självklart då jag inte såg till att hon var rastad och lugn innan vi över huvudtaget startade. Vi kom till tränigen efter alla andra och den starta direkt utan planering (misstag 3). Sabina varvade upp direkt men när hon var lugn la jag ut en dummy bakåt som jag skickade på för att hon skulle tippa bakåt lite. Så var hon tillräckligt lugn för att få jobba och fick en trut som markering. Den tog hon fint men när jag ropa BRA! så släpte hon den och gav sig ut på nosning. Min inkallning nonchalerades och jag gick ut och hämta henne. Sen fick hon bara sitta i linjen och titta på och varva upp ännumer (misstag 4).
Det lades ut ett sök med 4 vilt. Medan de andra jobbade fick Sabina göra en närsöksövning. Det hjälpte inte mycket och jag ville inte låta henne jobba. Men jag blev övertalad eftersom hon med all säkerhet var sugen på att jobba efter den förra tråkiga veckan. Så jag skickade henne att hämta 3 vilt. Truten nobba hon men på de andra så var det fina upptag.
Efteråt bjöd Helene på hembakad äppelkaka, mums och vi pratade och lät hundarna varva ner. Slutsatsen för mig är att jag ska inte spontanträna utan planera i förväg och ta god tid på mig. Ska jag träna med Sabina i grupp så måste fokus vara på transporter och passivitet. Övningarna är inte det viktiga.
Vi avslutade med att träna fjärren och hoppet och där jobba Sabina jättebra, så hon var förlåten. Jag känner mer och mer att jag måste lägga krutet på Freddie. Jag har inte tid att lägga ner det arbete som krävs för att Sabina ska fungera i grupp och på prov. Nästa gång får Freddie följa med och träna på saker åt andra hållet om han håller sig lugn. Freddie verkar förövrigt ha någon hormontopp just nu för han håller på och ställer upp sig för Sabina och är allmänt spattig och kissig på promenaderna. Han skäller på både harar och hundar. Ikväll ska han få följa med på lydnadsträning så han får socialisera sig lite.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home