Labradorerna Sabina & Freddie

Wednesday, January 25, 2006

Träningstävling

Igår blev Sabina och jag medbjudna av Fran att vara med i hennes träningsgrupp. Dom skulle ha träningstävling så jag var rejält nervös och Sabina och jag hade fått snabbträna då vi inte tränat på många månader. Ja egentligen har vi inte tränat ordentligt sedan förra våren så vi gick på kurs. Det var ett trevligt gäng och dom var väldigt ambisiösa med protokoll och allt. Perfekt för oss att stämma av var vi ligger. Vi började med en gemensam platsliggning. Sabina var helt klart störd av ett jobbande fotbollslag, nya hundar, ovan miljö och en städare som gick omkring med en städvagn. Så hon gäspade och slicka sig om munnen men låg kvar ända tills vi gick tillbaka. Det är ett typiskt beteende hos henne att hon reser sig när jag kommer tillbaka när det varit jobbigt. Jag la henne och gick iväg och gjorde om. Nu låg hon kvar. Efter det fick alla köra sina klasser. Medan vi vänta på vår tur tänkte jag träna lite hopp eftersom hindret var lite högt och dessutom gick att krypa under. Det gick inte alls. Sabina kröp mycket riktigt trots att hon inte fick någon bollbelöning. En kille som var där och socialiserade sina hundar hjälpte mig att hänga för filtar men det gick inte heller. Till slut locka han med godis och då hoppa hon. Så med godis fick vi henne att hoppa både fram och tillbaka. Åh vad glad jag blev för den hjälpen.
Så var det vår tur och det gick mycket bättre än förväntat. Lite slarviga halter som jag vet om. Fick lite tips på hur jag ska jobba med det. Inkallning med ställande funkade inte riktigt men är på gång. Och ställandet flytta sig Sabina en hel längd. Så nu vet vi vad vi ska jobba med. Hoppet gick bra och även apporteringen även om Sabina bollar med apporten. Ska få poängen på mailen. Tycker det är otroligt att Sabina kommer ihåg momenten trots att vi tränar så lite. Borde verkligen lägga mer tid på lydnaden.
Freddie har också varit duktig. Trots att jag bestämt mig att inte träna apportering var jag tvungen att testa lite efter inspiration från en film jag lånat. Jag tog en dummy och ställde mig i köksöppningen. Freddie satte sig förväntansfullt och jag kasta apporten och Freddie sitter kvar. Helt fantastiskt! Han gick inte förrän jag sa JAA! Jaktlabbar verkar ha det mesta i sig från start :-). Avlämningarna är det lite si och så med och det är ju DET jag ska jobba med om jag ska jobba med något. Nu får jag gömma undan alla apporter så jag kan hålla mig. Fast på mornarna så får han alltid bära min vante när vi hämtar tidningen. Sabina bär ju den så då vill Freddie också bära. Och vanten lämnar han av fint så det är nog där vi får jobba. Ta vara på när han kommer med grejer och det gör han hela tiden. Min säng är full med allt löst han hittar på mornarna. Han är fortfarande uppe en sväng vid 5 men han kissar inte utan hittar någon strumpa som han kommer med. Sen sover han en stund till. Man kan väl säga att han i stort sett är rumsren nu men olyckor händer ibland.
Igår hade vi också tråkigt i bilen träning. Hundarna fick hänga med när jag först hämta pengar och sedan min nya ryggsäck. Freddie pep lite först men fann sig till slut. Dom fick så klart sitta kvar i bilen när jag var iväg. Har varit dålig på att göra sådant med Sabina men det ska det bli bättring på. Ryggsäcken är jag jättenöjd med. Det är en sådan där hög och den har höftbälte och bröstband. Perfekt när man ska gå långt. Det fanns ficka för bössan också och patronhållare. Hoppas man får nytta av det någon gång.
Jag har anmält Sabina och mig till dummyjakten i april. Det blir bra träning inför jaktproven och så får Freddie följa med och miljöträna. Spännande att provsäsongen sätter igång snart igen. Så fort snön försvinner ska vi sätta igång med sökträning och vilt. Hoppas det blir flera WT också.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home