Labradorerna Sabina & Freddie

Thursday, March 09, 2006

Status Freddie 5 månader

Eftersom det inte händer så mycket nu när det är så kallt ute tänkte jag berätta hur långt Freddie kommit med olika saker.

Rumsren: Ja för det mesta men vid häftiga lekar skvätter det lätt på golvet. Freddie kan också leverera en hög på mattan och då gärna på mornarna efter frukost. Oftast säger han till men det är väldigt försynt så det är lätt att missa.

Mat: Äter 3 ggr om dagen. Kycklingklubba till frukost, något kött eller fisk till lunch och köttiga ben igen till middag. Det fungerar utan problem och Freddie äter med god aptit. Han har kanske lite för mycket hull men det är inte farligt.

Promenader: Vi har börjat att gå korta promenader morgon och kväll. Det innebär att vi går 100-300 m runt kvarteret, ner på ängen eller runt fältet. Mitt på dagen blir det oftast miljöträning men nu är det för kallt att vara ute länge så vi går en längre promenad istället på ca 500 m. Under promenaderna tränar vi att gå i koppel, ta kontakt, inkallning, lystring, be om lov, leta godis, leta leksak, sitt, stanna, bli uppbunden, skvaller, hälsa på folk och hundar, inte hälsa osv. De här promenaderna brukar ta sin tid och är tänkta som rena träningsrundor.

Miljöträning: Freddie klarar bra av rätt många olika miljöer. Han kan vara lugn på brukshundsklubben, sova i bilen, åka tunnelbana, gå i centrum, sitta i centrum, vara lugn vid skolan när barnen är ute och leker, vara på bensinmacken, vara lugn och ta kontakt i inomhusgarage, hemma hos folk. Det är lätt att få honom att vara lugn om han hetsat upp sig.

Hantering: Freddie väntar innan för dörren så vi kan torka tassarna, det går bra att klippa klorna om man inte tar alla på en gång, pilla med ögon och öron går också bra, men att visa tänderna är han mindre förtjust i.

Träning: Sitt funkar i de flesta miljöer men Freddie behöver fortfarande handtecken. Stanna kvar går bra ca 2 m, alltså att jag går 2 m från Freddie som sitter kvar. Han drar nästan inte alls i kopplet och glömmer han sig tar han direkt kontakt. Han är även snabb på att ta kontakt om vi möter någon människa. Men hundar tar det längre tid. Kommer direkt på pipan men det kan vara svårt om han hittat något kul. En liten morrning från mig får honom på andra tankar. Vi tränar apportgrepp med klicker och han tar dummyn snabbt och med ett bra grepp mitt på.

Övrigt: Freddie går inte ut när dörren öppnas utan väntar på varsågod även om Sabina går ut först. Däremot kan han inte låta bli att springa ut när det kommer folk. Det har vi att träna på. Han sover i stort sett hela natten men det brukar bli en runda vid 4-5 tiden. Vid 6 vill han gå upp och trampar då runt i sängen för att väcka oss. Freddie är fortfarande rätt bitig och gillar att gnaga på händerna. När han blir glad och ska pussas kommer också tänderna ivägen ibland. Han är väldigt gosig och vill gärna sitta i knät och bli klappad. Ute går han mest med nosen i backen.

Ja det var så långt vi har kommit till idag. Ska försöka komma med ny rapport om en månad.

1 Comments:

  • At 12:26 AM, Blogger Tina said…

    Ja fast det är märkligt, jag tycker inte vi gör något alls men när man skriver ner det så här inser man att det blir en hel del. Ni är duktiga ni med och jag tror inte det kommer krävas så mycket jobb som du tror. Poletten måste bara trilla ner.

     

Post a Comment

<< Home